Centru de Studii Argheziene la Arad

Doina şi Baruţu T. Arghezi, Academia Română şi Universitatea “V. Goldiş” din Arad au marcat a 129-a aniversare a naşterii Nepere-chelui de la Mărţişor prin inaugu-rarea Centrului de Cercetare a Lite-raturii Argheziene, din cadrul sus-numitei instituţii de învăţământ, care a avut loc în 21 mai a.c., la sediul din Arad, Piaţa Catedralei, nr. 9, etaj I. La eveniment au par-ticipat, alături de fiul şi nora lui Tudor Arghezi, acad. Eugen Simi-on şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii arădene, scriitori, cadre didactice, studenţi, invitaţi din ţară şi străinătate, zia-rişti.

După cuvântul de omagiere a Părintelui Cuvintelor potrivite şi operei acestuia, rostit de rectorul Aurel Ardelean, acad. Eugen Simi-on a creionat perspectivele Cen-trului, aşa cum au fost ele confi-gurate de Academie şi de Univer-sitatea “V. Goldiş”, în beneficiul literaturii române, dar şi al publi-cului interesat şi al specialiştilor.

Urmărite cu un viu interes au fost prezentarea donaţiei în manu-scrise, cărţi, documente etc. fă-cută de Doina şi Baruţu T. Arghezi, a tribulaţiilor generate de ame-najarea Centrului, precum şi un laudatio adus omului de excepţie care este rectorul Aurel Ardelean, cuvintele rostite cu acest prilej – emoţionante, patetice, dar adevă-rate şi sincere – dezvăluind con-tribuţia şi vivacitatea, dragostea de neam şi de ţară, de valorile culturii româneşti de care Doina Arghezi este animată şi întru promovarea cărora domnia-sa a lucrat, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Scurt, dar plin de căldură şi în-ţelepciune, a fost şi cuvântul lui Baruţu T. Arghezi, care, în vorbe de duh şi flacără, şi-a omagiat Pă-rintele şi a înălţat o odă limbii ro-mâne şi geniului românesc.

În încheierea festivităţilor din Piaţa Catedralei din Arad au fost lansate un extraordinar de bine conceput şi realizat buletin biblio-grafic – Donaţia de documente, manuscrise şi cărţi Doina şi Ba-ruţu T. Arghezi – realizat de Ce-zara Lăzărescu, şi un volum dedicat “fiului risipitor” de la Mărţişor – Baruţu T. Arghezi, un spi-rit european, de Vasile Man.

La Arad, 21 mai a fost nu numai o zi aniversară a marelui poet român al secolului XX, ci, în primul rând, o zi de renaştere şi înăl-ţare a spiritului românesc de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi a ÎnaltPreasfântului Poeziei Româneşti Tudor Arghezi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s