Apel

Sprijiniţi Reconstruirea Catedralei Sfântul Nicolae din Piteşti!
Sprijiniţi Restituirea unui Monument de Valoare Naţională!
Sprijiniţi Revenirea Ţării la normalitate!

Catedrala Sfântul Nicolae şi Sfântul Pantelimon era sufletul oraşului Piteşti înainte de instaurarea dictaturii comuniste. Un oraş rămas în eternitate prin victimele torturate în groaznica puşcărie şi prin Catedrala dărâmată, odată cu tot centrul istoric.
Construită înainte de 1743, când este datată prima carte de cult, prin donaţii ale locuitorilor oraşului, Catedrala Sfântul Nicolae se află în mijlocul Piteştiului. Când, în 1962, “biserica cu ceas” a fost dărâmată, a dispărut şi centrul istoric al unui oraş medieval.
Die “Frauen Kirche” din Dresda, construită  prin 1750, a fost recent sfinţită, după reconstruire. Biserica Sfântul Nicolae din Posdam a fost refăcută. Biserica Sfântul Nicolae din New York, deteriorată la atacul terorist, a fost reparată. Catedrala Sfântul Nicolae rămâne distrusă…
În 1802, la un cutremur, biserica a fost grav avariată. În 1812, este refacută. La revoluţia din 1848, Biserica este incendiată şi arde cu tot centrul orasului. Este rezidită, marită şi înfrumuseţată, apoi, în 1864, este sfinţită, a treia oară.
În prezenţa Regelui Carol I, la 30 aprilie 1878, se oficiază primul Te-Deum de recunoştinţă pentru victoriile din Războiul de Independenţă. Regele Carol I dăruieşte Catedralei obiecte de cult şi un policandru de mare valoare cu inscripţia: „Carol I al României închină Bisericii din oraşul Piteşti cu hramul Sfântul şi Făcătorul de minuni Nicolae acest odor în amintirea zilelor de 9 Maiu 1866, 10 Maiu 1878, 14 Decembrie 1877 ziua reîntoarcerii acasă după izbânzile din Bulgaria”.
Biserica a fost pictată de Gheorge Tatarascu, avea icoane de mare valoare, o colecţie de covoare şi una de cărţi vechi. În părculeţul de lângă altar se afla bustul în bronz al lui Ion C.Bratianu.
Preotul paroh  Florian I.Samarescu reuşise repararea totală a deteriorarilor de la bombardament în 1959, când a fost ridicat de securitate pe 3 august, după oficierea serviciului religios.
Catedrala era înscrisă în lista monumentelor de cultură. Înscrierea între monumentele istorice fusese refuzată de comunişti, din cauza legăturilor bisericii cu trecutul monarhist al României.
După arestarea preotului Samarescu, Biserica a fost lăsată în părăsire şi, în scurt timp, demolată cu tancurile.

Catedralele Mântuirii României sunt Bisericile dărâmate de comunişti şi reconstruite mai apoi.
Sprijiniţi reclădirea Catedralei Sfântul Nicolae!
Sprijiniţi redarea Istoriei adevărate a României, restituirea unui monument de importanţă naţională!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Preot Dr. Viorel Mehedinţu

Dr.Ing. Dan-Florian Samarescu (L.LM.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s