Folclorul în actualitate

articol de prof. dr. Gheorghe David

A vorbi, astăzi, despre folclor, poate părea multora o chestiune desuetă. Chiar şi noţiunea de folclor a căpătat alte conotaţii, unele – peiorative, altele – maliţioase. Până la un punct, fenomenul ar fi explicabil, numai că el reflectă, într-o măsură covârşitoare, lipsa de cunoştinţe în domeniul sau, în cel mai feri-cit caz, o superficialitate alarmantă.

Folclorul sau cultura populară are o vechime multimilenară, fiind produsul geniului sau doar talentului unei “elite” dintre cei mulţi neştiutori de carte, care înglobează deopotrivă obiceiuri şi tradiţii, arte meşteşugăreşti şi arte vizuale, credinţe şi superstiţii, literatură şi muzică, dans şi idei filosofice etc. Fiind rezultatul unor creatori anonimi, transmiţându-se pe cale orală, fapt ce duce la îmbogăţirea lui prin aportul colectivităţii, caracterizându-se şi printr-un sincretism care conduce spre inefabil, folclorul este – pentru unele etnii până spre finele mileniului doi – cartea de identitate, care diferenţiază şi particularizează popoare şi culturi, fiind însuşi fundamentul pe care se înalţă, cu o sin-tagmă blagiană, “cultura majoră”, caracteristicile naţionale, specifice ale artei unei naţiuni.

Dispărând mediul care l-a făcut posibil şi l-a favorizat, folclorul, ca act de creaţie, a dispărut şi el. Creatorii de altădată au devenit consumatori, propriu-zis nu de folclor, ci de derivate în latura lor spectaculară şi spectaculoasă (cântecul popular, obiecte meşteşugăreşti de artizanat etc.), ceea ce a condus şi conduce, în continuare, la degradarea şi de-naturarea culturii tradiţionale. Există, desigur, încă!, zone unde o bună parte a tradiţiilor şi obiceiurilor milenare se păstrează, uneori în forme şi formule autentice. Dar, şi trebuie s-o spunem, cultura populară autentică, folclorul, care da însăşi viaţa unei comunităţi, este conservată în arhive – muzee, înregistrări, culegeri etc.

A crede astăzi că satul şi lumea lui se mai poate întoarce la folclor este o iluzie, o naivitate păguboasă. El nu poate fi identificat cu suro-gatele şi contrafacerile, cu făcăturile şi “virtuozităţile” tehnice pe care, încă, nişte activişti culturali şi artişti la f.f. ni le propun. Dar, în cadrul unor evenimente, strâns legate de anume tradiţii de peste an, se poate promova – potrivit cerinţelor timpului şi societăţii de consum – derivate care să întrunească măcar nişte minime criterii estetice, în defa-voarea celor comerciale care alterează arhiva identităţii unui popor şi poluează viaţa lui prezentă şi viitoare. Este necesar, aşadar, a se porni de la ele-mente autentice şi viabile, pe care să se altoiască sensibilitatea actualităţii.

Şi, nu mai puţin, de oameni de vocaţie, cu o pregătire temeinică, responsabili faţă de actul cultural întreprins.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Folclorul în actualitate&8221;

  1. Stimate Domn!Ma doare,ca si pe Dv.suferinta prin care trec „productiile” celor trei componente ale etnologiei romanesti:etnografice,de arta populara si de folclorice.Sunt banatean si asist la „prabusirea”,de pilda ,a cantecului popular autentic.Am si realizat o ancheta in acest sens, cu cativa ani in urma.Cu toate aceste temeri sper intr-o revigorare a filonului creatiei pure, nealterate.Sustin aceasta idee bazandu-ma pe faptul ca in acest dialect muzical mai suninca destui cantareti autentici,unii dintre ei chiar foasrte tineri.In ceea ce priveste habitatul (ruralul) nu a evoluat in unele sate si catune intr-asa masura incat sa nu mai poata face ,casa buna cu doina,cantecul propriu-zis,sa nu vorbim de colind in varianta interpretativa „de grup”,”de ceata”si ,nu cum altii il promoveaza pe cai mai mult ori mai putin ortodoxe in varianta comerciala „solistica”.Ar mai fi multe de spus dar si mai multe de facut in acest sens.Ca muzician subscriu la o parere mult mai veche a marelui nostru inaintas Dumitru Georgescu Kiriac,suna asa „Soarta muzicii romanesti in scoala se hotaraste” si,as adauga eu,asemenea muzicii si limbajul,si tinuta vestimentara si….,si….. si,in sfarsit si comportamentul,tinuta morala.Doresc, daca nu aveti nimic impotriva ,sa dialogam si cu alt prilej.La multi ani! D.J.com.Marga,jud Caras-Severin,12 O1 2OO7.

  2. Distinse domnule profesor,

    am sa-i comunic autorului (dl. prof. dr. Gheorghe David) mentiunea dvs. Va invitam sa colaborati cu articole sau studii la publicatia ZODII IN CUMPANA, axata in special pe probleme de etnologie (apare trimestrial „pe hartie” si articolele se posteaza online pe aceasta pagina). Pentru contributii, va rog folositi adresa de email ad.sumus@laposte.net.

    Cu pretuire, redactorul responsabil al publicatiei, Octavian Blaga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s